POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Zdjęcie przedstawia loga Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Ministerstwa Rodziny I Polityki Społecznej, Banku Żywności oraz flagę Unii Europejskiej

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 485 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
z terenu województwa warmińsko -mazurskiego .

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

O 21.845,86  kg  żywności;

o 1739  paczek żywnościowych;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:

  • Kulinarnych – 2 spotkania dla 11 uczestników